Rétesek

 

Almás rétes 1.


Hozzávalók:
50 dkg lisztből rétestészta, 80 dkg alma, 10 dkg dió, 10 dkg kristálycukor, törött fahéj.
Elkészítés:
A kissé savanykás, borízű, úgynevezett rétesalma a legalkalmasabb hozzá. Az almát meghámozzuk, megtisztítjuk a magházától és középfinom reszelőn lereszeljük. A reszelt alma helyett szeletekre vágott almát is használhatunk. Ha nem rétestésztából, hanem kész réteslapból készítjük, a kinyújtott és zsírral meglocsolt réteslapot megszórjuk egy kevés szitált zsemlemorzsával és darált dióbéllel. Ez azért szükséges, mert a morzsa és a dió felszívja az alma víztartalmát, és sütés közben nem ázik el a tészta. Ezután a megreszelt vagy összevágott almát szétterítjük rajta, egyenletesen elosztva. Megcukrozzuk, megszórjuk törött fahéjjal, felcsavarjuk és megzsírozott tepsibe tesszük. Tetejét olvasztott zsírral vagy vajjal megkenve sütjük. Sütésnél vigyázzunk, hogy a töltelék jól átsüljön. A sütőből kivéve 5-10 percig állni hagyjuk, majd kissé rézsútosan vágva, egyenletesen elszeleteljük. Tetejét porcukorral megszórjuk, és forrón adjuk asztalra.

Almás-diós rétes
Hozzávalók:
1 csomag hatlapos rétestészta. Töltelék: 50 dkg tisztított, savanykás alma, 1 citrom leve, 2-3 evőkanál méz, 10 dkg mazsola, 10 dkg vágott dióbél, fél teáskanál fahéj, porcukor, 1 tojás a tetejére.
Elkészítés:
A töltelékhez az almát egészen vékony és kis szeletekre vágjuk (nem reszeljük, mert sok levet enged, és péppé válik). A citromot rácsöpögtetjük, majd hozzáadjuk a mézet, nagyon kevés porcukrot, a diót, a megmosott mazsolát és a fahéjat. Az egészet jól összekeverjük, és 10 percig állni hagyjuk. Az elfelezett (3 lapos) réteslapra csíkban felkenjük a töltelék felét, majd szorosan összecsavarjuk és rátesszük a sütőlapra. Majd a másik 3 lapot is bekenjük a töltelékkel. Mindkét rétesrúd tetejét bekenjük a felvert tojással, majd az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Aszalt szilvás rétes
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 15 dkg zabpehely, 20 dkg aszalt szilva, 3 dl rostos szilvalé, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint méz (ne legyen nagyon édes), csipetnyi só.
Elkészítés:
A töltelékhez a zabpelyhet tálba szórom, ráöntöm a szilvalevet és a felvert tojásokat. 20 percig hagyom állni. Közben a megmosott aszalt szilvát kevés vízben felforralom, és fedő alatt 5 percig főzöm. Ezután kimagozom, és csíkokra vágom. A szilvával és az áttört túróval együtt hozzáadom az áztatott zabpehelyhez. Jól összekeverem, majd ízlés szerint mézzel, csipetnyi sóval édesítem. A réteslapokat szétszedem. Kettőt nedves konyharuhára teszek, egy evőkanál olajjal megkenem, majd a töltelék félét a szélére, egy csíkban felkenem. A konyharuha segítségével szorosan felcsavarom, és kikent sütőlapra teszem. A tetejét is megolajozom. A másik rétesrudat ugyanígy elkészítem. Előmelegített, forró sütőben 13-15 percig sütöm.

Baklava (török mézes rétes)
Hozzávalók:
25 dkg darált dió, 12,5 dkg vaj, 2,5 dl méz, 2 csomag réteslap, 2 dkg vaj a tetejére.
Elkészítés:
A darált diót, a mézet és a vajat addig keverem, amíg habos, krémszerű nem lesz. Egy közepes nagyságú tepsi alját kibélelem három réteslappal, majd a diós-mézes masszából egy keveset rákenek. Erre egy réteslapot teszek, amit újból bekenek a diós-mézes krémmel. Addig folytatom a rétegezést, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére réteslapnak kell kerülnie, amit a felolvasztott vajjal meglocsolok. Előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm a rétest. Még forrón kockákra vágom és melegen tálalom.
A magyar ízlésnek szokatlanul édes, ám nagyon finom sütemény.

Barackos rétes
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 1 kg barack, 6 dkg margarin, 20 dkg mandula, 20 dkg cukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A töltéshez előkészített réteslapot olvasztott margarinnal meglocsoljuk, zsemlemorzsával meghintjük. Az érett, hámozott fél barackokat egy vonalban végigrakjuk a réteslapra. Cukorral, durvára vágott mandulával megszórjuk, és feltekerjük. Olvasztott margarinnal megkenjük, és megsütjük.

Barackos tiroli rétes
Hozzávalók:
1 doboz mirelit leveles tészta (vagy 50 dkg házilag készített leveles tészta), 50 dkg sárgabarack, 20 dkg sárgabaracklekvár, ízlés szerint kristálycukor, 10 dkg zsemlemorzsa, kevés liszt; a tészta tetejére 1 tojás.
Elkészítés:
A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A sárgabaracklekvárt 1-2 evőkanál langyos vízzel (a lekvár sűrűségétől függően) kenhetőre keverjük. A felengedett tésztát két részre vágjuk. Az egyik darabot lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és rákenjük a lekvár felét. Rászórjuk a fele zsemlemorzsát, majd elosztjuk rajta az összevágott gyümölcs felét. Felcsavarjuk, és a tetejét a felvert tojással bekenve, ráfektetjük egy sütőlemezre. A másik tésztadarabot ugyanígy elkészítjük. Előmelegített, forró sütőbe téve, 5 percig erős lángon, majd a lángot mérsékelve, közepesnél kisebb lángon 20-25 percig sütjük.
Forrón felszeleteljük, de csak hidegen fogyasztjuk.

Bécsi almás rétes
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 14 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg zsemlemorzsa, 1,5 kg savanykás alma, 10 dkg cukor, 7 dkg mandula, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 evőkanál olaj, csipetnyi só, a szóráshoz 2 evőkanál porcukor, a nyújtáshoz liszt, folpack, sütőpapír.
Elkészítés:
2 dkg vajat vagy margarint felolvasztunk. A liszthez adjuk, majd összegyúrjuk az olajjal, 1.5 dl langyos vízzel és csipetnyi sóval. Kb. 10 perc alatt rugalmas tésztává dolgozzuk, és cipóvá formáljuk. Megkenjük a maradék olajjal, folpackba csomagoljuk, és szobahőmérsékleten, 1 órát állni hagyjuk. A zsemlemorzsát 5 dkg megforrósított vajon vagy margarinon aranysárgára pirítjuk. A meghámozott almát félbevágjuk, magházát kiemeljük, majd vékonyan felszeleteljük. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk - kissé vastagabb legyen, mint a hagyományos rétestészta. A vastag széleket levágjuk. A tésztát zsemlemorzsával meghintjük. Az almát összekeverjük a cukorral, a szálasra vágott mandulával és az őrölt fahéjjal. A tölteléket a tésztán elosztjuk, a széleket üresen hagyjuk. A rétest a hosszabb oldalánál fogva feltekerjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. A maradék olvasztott vaj vagy margarin felével megkenjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 45 percig sütjük. A sütőből kivéve, a maradék olvasztott vajjal vagy margarinnal megkenjük, és porcukorral meg hintjük.
Melegen fogyasztjuk. Vaníliamártást kínálunk hozzá.

Bécsi szilvás rétes
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg mélyhűtött vajastészta, fél kg szilva, 5 dkg dió, 1 csomag babapiskóta, 10 dkg kristálycukor, 1 db tojás, őrölt fahéj.
Elkészítés:
A megmosott szilvát magozza ki, vágja négybe. A diót durvára, a piskótát kisebb darabokra aprítsa. Keverje össze a negyedelt szilvával. Ízesítse a tölteléket cukros fahéjjal. A kiengedett vajastésztát nyújtsa, alakítson ki belőle két téglalapot. Az egyik lapra terítse a tölteléket. A tészta szélét kenje végig a felvert tojással. A másik lapból vágjon ki késsel vagy derelyevágóval sakktáblaszerűen négyzeteket, hogy rácsos legyen. Borítsa a töltelékre, a széleket nyomkodja jól össze. Kenje át az egészet tojással, süsse pirosra.
Tippek: A mélyhűtött tésztát szobahőmérsékleten engedje fel, csak utána dolgozzon vele. Zamatos lesz a rétes, ha muskotályos szilvából készíti. A szilvát helyettesítheti körtével vagy almával. Ha túl leveses a gyümölcs, a babapiskóta mellé még adagoljon egy evőkanálnyi zsemlemorzsát.

Burgonyás rétes 1.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, kevés só, 5 dkg vaj, 1 tojás, tej. Töltelék: 30 dkg főzött és áttört burgonya, 6 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor.
Elkészítés:
A lisztből, vajból, sóból és langyos tejből lágy rétestésztát készítünk és melegen, befödve állni hagyjuk. Közben elkészítjük a következő tölteléket. A vajban a cukrot és a tojás sárgáját jól el- Keverjük, és hozzáadjuk a vanillincukrot, burgonyát, csipetnyi sót, sütőport és 2 tojás habját, esetleg egy kevés mazsolát. A rétestésztát belisztezett abroszon kihúzzuk, egyenletesen megtöltjük, és bezsírozott tepsiben zsírral bekenve forró sütőben kisütjük. Tálaláskor cukorral behintjük.

Császárrétes
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 3 dl tejföl, 10 dkg búzadara, 8 tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg mandula, 1,5 dl tej.
Elkészítés:
A vajat a tojások sárgájával és a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a búzadarát, és végül a habbá vert tojásfehérjét. Az előkészített réteslapot vastagon meghintjük zsemlemorzsával, megtöltjük, feltekerjük és megsütjük. Sütés közben tejjel meglocsoljuk. Még forrón porcukorral és darált mandulával meghintjük.
Meleg csokoládémártást kínálunk hozzá.

Cseresznye- és meggyrétes


Hozzávalók:
Rétestlszta, tört mandula vagy dió, fahéjas cukor, gyümölcs.
Elkészítés:
A rétesnél az a fő, hogy nagyon vékonyra kinyújthassuk, és jól szikkadni hagyjuk. Mialatt szikkad, cseresznyét, meggyet megtisztítunk magjától, és szitára tesszük, hogy leve jól lecsepegjen. Azután a szikkadt tésztát jól megzsírozzuk és meghintjük hámozott, megtört mandulával vagy dióval; erre hintünk fahéjas cukrot, majd a gyümölcsöt, de ne túlságosan sokat, ezt újból megcukrozzuk, egy kicsit meg is zsírozzuk, aztán összesodorjuk, és szép pirosra sütjük.

Csokoládés rétes 1.
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 10 dkg csokoládé, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg mandula, 10 dkg cukor, 3 tojás, 4 dl tej.
Elkészítés:
A lisztet 1 dl hideg tejjel kikeverjük. A többi tejet a reszelt csokoládéval felforraljuk, s ha forr, belekeverjük a lisztes tejet, és tűzre téve felforraljuk. Krémmé főzzük, majd kihűtjük. Közben a vajat a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a megőrölt mandulát, végül keményre felvert tojáshabbal lazítjuk, és óvatosan belekeverjük a csokoládékrémet. Ezzel a keverékkel töltjük az előkészített rétestésztát, majd az ismert módon feltekerjük és megsütjük.

Csongrádi ostorrétes
Hozzávalók:
80 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 6 dl tej, 3 tojás, 25 dkg vaj, 10 dkg dió, 10 dkg cukor.
Elkészítés:
Langyos tejben, kevés cukorral megkelesztjük az élesztőt. Ezután a liszttel, a tojások sárgájával, a maradék tejjel és kevés sóval rétestésztát készítünk. A jól kidolgozott tésztát három cipóra osztjuk, és 20-30 percig pihentetjük. A cipó alakú tésztákat tányér nagyságúra kinyújtjuk. Az első lepénykét olvasztott vajjal meglocsoljuk, rátesszük a másodikat, azt is meglocsoljuk vajjal. Erre helyezzük a harmadik lepényt, és a három réteget együtt nyújtjuk ki, mint a rétest. A kinyújtott tésztát vajjal meglocsoljuk, és feltekerjük. Kígyó alakban csavarva tepsibe tesszük, kb. 30 percig kelni hagyjuk. Tojásfehérjével megkenjük, s cukrozott, darált dióval hintve megsütjük. Tálalásnál nem vágjuk fel, hanem egészben hagyjuk, mindenki tetszés szerint téphet magának belőle. Vaníliamártást kínálunk hozzá.

Darás rétes
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 1 késhegynyi só, 4 dkg olvasztott zsír, 1 egész tojás, fél csomag sütőpor, negyed liter tej. Töltelék: 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 2 tojás fehérjének habja, 1 kávéskanál sütőpor, citromlé, 18 dkg dara és tej.
Elkészítés:
A lisztet a gyúródeszkára tesszük, közepébe gödröt vájunk, ebbe beletesszük a sót, az olvasztott zsírt, a tojást, (ez esetben el is maradhat), a sütőport és negyed liter tejet. A masszát hólyagosra dolgozzuk, cipót formálunk belőle, és lefedve pihenni hagyjuk. Egy belisztezett abrosz felett annyira kifeszítjük, míg átlátszóvá nem válik, olvasztott zsírral bekenjük, a tölteléket egyenletesen beleszórjuk, zsírral belocsoljuk, s az egészet az abrosz felemelésével besodorjuk, majd óvatosan a bezsírozott tepsibe tesszük.
A sütési idő kb. 1 óra.


Diós rétes 1.
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 35 dkg dió, 20 dkg cukor, 6 dkg vaj, 7 dkg mazsola, 2 evőkanál zsemlemorzsa, fél citrom héja.
Elkészítés:
A darált dióval meghintjük egy csíkban az olvasztott vajjal meglocsolt és zsemlemorzsával meghintett réteslapot. A dióra szórjuk a cukrot, a mazsolát, és ráreszeljük a citrom héját. Feltekerjük, vajjal megkenjük és megsütjük.

Diós rétes 2. (finom)
Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 5 dkg cukor, 1-2 evőkanál tej, 1 tojás sárgája, 10 dkg finomra vagdalt tepertő, 5 dkg vaj, néhány csepp citromlé. Töltelék: 2 tojás sárgája, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, néhány csepp rum és citromlé, 25 dkg darált dió, 1 késhegynyi sütőpor, 2 tojásfehérjéből hab.
Elkészítés:
Tésztát gyúrunk, melyet vékonyra kinyújtunk, a töltelékkel megkenünk, majd összesodorjuk, tojással megecsetezzük és tepsire téve középerős tűznél kb. 40 percig sütjük. A töltelékhez a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a többi anyagokat, legvégül a tojáshabot adjuk hozzá

Diós rétes 3.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 8 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 2 dkg cukor, 0,5 dl tejszín, 1 késhegynyi vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, kevés só.
Elkészítés:
E masszából tésztát készítünk, melyet, mint a vajastésztát negyed óráig pihentetünk. A tölteléket, mely áll: 10 dkg dió, 10 dkg cukor, 2 dkg vaj és 2 kanál mézből, elkészítjük. A cukorból szirupot készítünk, beletesszük a darált diót, a vajat s végül a mézet. A tésztát kinyújtjuk, a tölteléket reákenjük, és a tészta széleit ráborítjuk. Megmaradt tésztából rácsozatot készítünk, tojássárgájával bekenjük, és langyos sütőben megsütjük

Dunántúli burkolt rétes
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 40 dkg babapiskóta, 30 dkg porcukor, 10 dkg sárgabarackíz, 1 dl rum, 4 dkg vaj.
Elkészítés:
Ledaráljuk a babapiskótát, elkeverjük a porcukorral, a barackízzel és a rummal. A rétestésztára egy sorban, egymástól kétujjnyira kis halmocskákat rakunk a keverékből és felgöngyöljük. A halmocskák közötti részeket lenyomkodjuk. Kevés olvasztott vajjal meglocsolva, az ismert módon sütjük. Tálalásnál 2-3 halmocskánként felszeleteljük, és porcukorral meghintjük. Meleg puncsmártást kínálunk hozzá.

Egyszerű lekváros rétes
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 25 dkg sárgabaracklekvár, a lekvár sűrűségétől függően 2-4 evőkanál búzadara, 1 egész tojás, 2 evőkanál édes kekszmorzsa (darált háztartási keksz), 5 dkg vaj, csipetnyi só.
Elkészítés:
A habosra felvert tojást összekeverem a lekvárral, a búzadarával, a sóval. (Csak akkor keverem hozzá a kekszmorzsát, ha 10 perces várakozás után még nagyon lágynak bizonyul a töltelék.) Ezután a szokásos módon előkészített réteslapot teljes nagyságában bekenem a lekvárral, majd a két rétesrudat felcsavarva, kikent sütőlemezre teszem. Tetejüket olvasztott vajjal meglocsolom és az előmelegített, forró sütőben pirosra megsütöm. Még melegen felszeletelem, de csak akkor kínálom, ha már langyos

Élesztős rétestészta
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, langyos tej, 2,5 dkg élesztő, cukor, só.
Elkészítés:
Ez is nagyon finom! Harminc dkg lisztet elmorzsolunk 15 dkg vajjal vagy margarinnal, adunk hozzá 1 tojást, 1 tojássárgáját, egy kevés langyos tejben felfuttatott 2,5 dkg élesztőt, egy kanálka cukrot és csipetnyi sót. Mindezt langyos tejjel jó rétes- tésztává dolgozzuk ki. Nem lehet annyira vékonyra kinyújtani, mint a hagyományos rétest. Ahhoz hasonlóan töltjük, amikor felsodortuk, a tepsiben hagyjuk negyedóráig kelni, a tetejét zsírral vagy tejföllel kenjük meg és megsütjük.

Erdélyi csigarétes
Hozzávalók:
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 40 dkg szilvalekvár, 6 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 evőkanál porcukor, 2 dl olaj.
Elkészítés:
A kinyújtott rétestésztát hajtogassuk négyrétbe, minden réteget olvasztott vajjal és kevés zsemlemorzsával meghintve. Ezután a tészta legszélére vékony szilvaízcsíkot kenjünk, és tekerjük fel olyan keskenyen a tésztára, hogy egyujjnyi széles csíkot kapjunk. Ezt éles késsel vágjuk le. A rétestészta további töltését ugyanígy folytassuk, és mikor készen vagyunk, a tésztaszalagokat 5-7 cm hosszúságú darabokra vágjuk. S alakúra meghajlítjuk, és serpenyőben bő forró olajban kisütjük. Lecsepegtetjük az olajat, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Finom rétes
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 tojás fehérje, 2 dl tejföl, pici só.
Elkészítés:
Ezt az egész mennyiséget összegyúrjuk, kinyújtjuk. Közben 13 dkg olvasztott zsírba, 19 dkg lisztet belekeverünk és rákenjük a kinyújtott tésztára. Majd összetekerjük, mint a kalácsot. 2 óra pihenés után 6 részre osztjuk, kinyújtjuk, és mint a nyújtott rétest bármivel megtölthetjük. Összesodrás után zsírozott tepsiben sütjük.

Habos mákos rétes
Hozzávalók:
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 4 dkg vaj, 3 tojás, 25 dkg porcukor, 25 dkg mák, 2 evőkanál baracklekvár, 4 evőkanál méz, 2 evőkanál zsemlemorzsa, fél citrom héja.
Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a cukrot, a darált mákot, a tojássárgákat, kevés citromhéjjal és baracklekvárral ízesítjük. A réteslapokat olvasztott vajjal meglocsoljuk, zsemlemorzsával meghintjük, mézzel körbecsepegtetjük, majd megtöltjük, feltekerjük. Az ismert módon sütjük.

Hamis túrós rétes
Hozzávalók:
25 deka lisztből 1 tojással és fél csomag sütőporral rendes gyúrt tésztát készítünk, melyet vékonyra kinyújtunk. Töltelék: 25 dkg túró, 5 deka mazsola, fél csomag vaníliás cukor, 1 deci tejföl, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja és 12 deka cukor.
Elkészítés:
10 deka vajat felolvasztunk, ezzel a kinyújtott tésztát megvajazzuk, mint a réteseket és a töltelékkel megkenjük. Összesodorjuk, majd vajjal kikent tepsibe tesszük és fél liter tejjel, melyhez késhegynyi vaníliás cukrot tettünk, leöntjük. Közepes tűznél 1 órára sütőbe tesszük. Ezen idő alatt a tej elfő és rétesünk a szükséges ideig tovább sül.

Igazi tökös-mákos rétes


Hozzávalók:
2 csomag kész réteslap, 1 kg sütőtök, 20 dkg mák, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg mazsolaszőlő, 5 g őrölt fahéj, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 1 db citrom, 1 dl olaj, porcukor a szóráshoz.
Elkészítés:
Noha az igazi finom rétes a saját készítésű, mégis inkább a kész réteslapot válasszuk, gyorsabban készül el. A kezdő háziasszonyoknak, ha kedvük kerekedik a hagyományos rétes elkészítésére - megadjuk a rétestészta összetételét: 10 dkg lisztet, 1 tojással, egy kevés sóval, kevés gyümölcsecetes vízzel lágy, jól nyújtható tésztává gyúrjuk, és langyos helyen fél óra pihentetés után kezdődhet a lisztezett szalvétán a nyújtás-húzás. Ettől kezdve azonos az elkészítési mód a réteslappal. Rövid ideig tartó szikkadás után olajjal - a gyümölcsös réteseket olvasztott vajjal - meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd elterítjük rajta a tej, tejszín, reszelt citromhéj, cukor, mazsola, őrölt mák és gyalult tök felfőzött és kihűtött keverékét, végezetül meghintjük az őrölt fahéjjal. A szalvétával felcsavarjuk a rétest, és olajozott sütőlapra tesszük - a tetejét is olajjal vagy olvasztott vajjal meglocsolva - 180-190°C-os sütőben pirosra-barnára sütjük. Úgy is készíthetjük, hogy rétegezzük a tölteléket, ekkor azonban a gyalult tököt citromlében tartva és kinyomkodva szórjuk a felfőzött, és ízesített mákra.

Káposztás rétes 1.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 tojás, 4 evőkanál vaj, 1 evőkanál ecet, 1 kg fehérkáposzta, fél deci olaj, só, bors, cukor.
Elkészítés:
A káposztát legyaluljuk, besózzuk, és állni hagyjuk, amíg a rétes tésztáját elkészítjük. A lisztet megszórjuk egy csipet sóval, majd a közepébe vájt mélyedésbe beleütjük a tojást. Két és fél deci langyos vízben elkeverjük az ecetet, egy evőkanálnyi olvasztott vajat, és a liszthez adjuk. Lágy tésztát készítünk, amelyet addig dagasztunk, amíg sima lesz, és elválik a kéztől meg a deszkától. Három egyforma nagyságú cipóra osztjuk, liszttel megszórjuk, forró lábassal letakarjuk, és fél órát pihentetjük. A töltelékhez a felforrósított olajon elkeverünk két evőkanál cukrot, majd a kinyomkodott káposztát aranysárgára pirítjuk benne, közben ízlés szerint borssal fűszerezzük. Ezután a lisztezett abroszon lisztes kézzel papírvékonyságúra kihúzzuk az egyik tésztát. A kihúzott rétest kissé száradni hagyjuk, majd olvasztott vajjal megkenjük, és megrakjuk a már langyosra hűlt káposztával. A tészta széleit kissé felhajtjuk, és az abrosz segítségével feltekerjük. Vajjal kikent tepsibe tesszük. Amikor mind a három rúd elkészült, a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és forró sütőben kisütjük. A kihűlt rétest ferdén felszeletelve tálaljuk.
A káposztás rétest nem szokás tálaláskor porcukorral megszórni, hisz a fűszerezésben a só és a bors dominál.

Káposztás rétes 2.


Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 1 kg fejeskáposzta, 6 dkg margarin, 6 dkg főzőmargarin, 2 dkg cukor, 2 dkg zsemlemorzsa, 2 dkg só, ízlés szerint őrölt bors.
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott káposztát lereszeljük, megsózzuk, 15-20 percig állni hagyjuk. A káposztalét jól kinyomkodjuk. Rámát felolvasztjuk, cukrot teszünk bele és megpirítjuk. Hozzáadjuk a káposztát és megpirítjuk, őrölt borssal fűszerezzük, esetleg sóval utánaízesítjük. Konyharuhát gyengén benedvesítjük, ráterítjük a réteslapot, megkenjük olvasztott Hérával, megszórjuk zsemlemorzsával, majd elterítjük a káposztát, és óvatosan feltekerjük. A rétest tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük olvasztott Rámával és megsütjük.

Kelt rétes
Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 tojás, 20 dkg zsír, 1 pohár tejföl, 7-8 dl tej, 4 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, só.
Elkészítés:
A lisztet meglangyosítjuk, megszitáljuk, mély tálba tesszük. Az élesztőt langyos cukros tejben elkeverjük, a liszt közepébe készített kis mélyedésbe önjük. Kevés liszt hozzáadásával kovászt készítünk. A maradék langyos tejbe tesszük a cukrot, a sót és a zsírból egy tojásnyit. A tojást felverjük, langyos tejben elkeverjük. Az egész anyagot a megkelt kovászhoz öntjük. Jól összekeverjük, megdagasztjuk. Dagasztás közben még adunk hozzá 1-2 kanál tejfölt, nagyon simára, de gyengébbre dagasztjuk, mint más kelt tésztát. Ha már hólyagos, és az edény falától is kezd elválmi, öntsük kilisztezett gyúródeszkára, 2-3 cipóba gyúrjuk ki. Nyújtófával kicsit ellapítjuk. Tetejüket langyos zsírral megkenjük, meleg helyiségben letakarva pihentetjük kb. 35-40 percig. A konyhaasztalra terített vászonabroszt jól meglisztezzük, az egyik cipót kézfejünkre véve tegyük az asztal közepére. Lisztes ujjakkal alányúlva, húzogatva nyújtsuk ki. (Ha a tészta szakad, és nem nyúlik, hagyjuk még pihenni.) Ha már elég vékony a tészta, locsoljuk meg egyenletesen langyos zsírral és pár kanál tejföllel. Szórjuk meg cukros mákkal, dióval, túróval vagy darával, és csavarjuk fel. Az abrosz hosszabbik felét felemeljük, és ennek segítségével a tésztát az asztal közepéig csavarjuk. A szemben lévő oldallal ugyanígy járunk el. Az asztal közepén a felcsavart tészta találkozzon. Zsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött rétest. A tetejét langyos zsírral kenjük meg. Ha megkelt a tepsiben a rétes, tegyük közepesen forró sütőbe, egyenletesen sütve kb. 20-25 perc alatt kész. A tepsiből deszkára borítjuk, visszafordítjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk. Ha félig meghűlt, felvágjuk. Nagyon régi kelt tészta.

Kígyó rétes
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 20 dkg zsír, egy pici só, 6 kávéskanál cukor, 3 dkg élesztő kevés tejben elmorzsolva és 2 tojás.
Elkészítés:
. 4 cipóba szakítjuk, és táblán két órán át pihentetjük. Reszelt almával vagy mákkal töltjük.

Krémes rétes
Hozzávalók:
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 4 dkg vaj, 5 dl tej, 15 dkg kristálycukor, 4 tojás, 1 tasak vaníliás pudingpor, 5 cl rum.
Elkészítés:
A réteslapokat kevés vajjal meglocsolva, kettesével egymásra rakva sütőben megsütjük. A vaníliás pudingport kevés hideg tejjel, a cukorral és a tojások sárgájával jól kikeverjük. Ráöntjük a vaníliával ízesített, forrásban levő tejet, s állandó keverés közben, a tűzre visszatéve kb. 3-4 perc alatt krémmé főzzük. Cukorral felvert tojáshabbal lazítjuk, és rummal ízesítjük. Az egyik elkészített dupla réteslapot a sütőlapra tesszük, rákenjük a tölteléket, és beborítjuk a másik megsütött dupla lappal. Vaníliás porcukorral meghintjük, és hűtőszekrénybe téve lehűtjük. Kockára vágva tálaljuk.

Különleges, ünnepi rétestorta
Hozzávalók:
Fél kg rétesliszt, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 1 mokkáskanál só, + negyed liter rétesliszt, 20 dkg zsír, 4 dl tejszín, 25 dkg bármilyen, pikáns ízű lekvár, 10 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 csapott evőkanál zselatinpor.
Elkészítés:
Először elkészítem a tésztát. A negyed liternyi lisztet kikeverem az olvasztott, de már nem meleg zsírral, és a hűtőszekrénybe téve 15-20 percig pihentetem. Az összes többi tésztához valót (lisztet, tejfölt, tojást, sót) összegyúrom, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom. Ugyancsak kinyújtom a zsíros tésztát, és ráteszem a lisztes tésztára. A nyújtófával kicsit megnyomkodom, majd az egészet feltekerem, mint a bejglit. Ezt a tekercset hat darabra vágom. Egy-egy darabot tiszta konyharuhán, közepes tepsi nagyságúra nyújtok, majd előmelegített, forró sütőben a lapot megsütöm. Hasonlóan megsütöm a másik öt lapot is, egyenként. Egy tepsi nagyságú tálra vagy tálcára terítem az első két lapot és félreteszem. A töltelékhez a tejszínt kemény habbá verem a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd óvatosan hozzákeverem a lekvárt. (Ha nagyon kemény a lekvár, előzőleg egy-két evőkanál vízzel kenhetőre keverem.) A zselatint fél dl vízben feloldom, majd beleforgatom a lekvvégül áros tejszínhabba. Ezzel a habbal megkenem a tálcán lévő lapok tetejét, majd újabb két réteslapot borítok rá. Ezt is megkenem a habbal, a negyedik hosszúkás és ötödik tésztalappal beborítom. A tetejére kenem a maradék habot, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Forró vízbe mártott, éles késsel szeleteket vágok belőle.
Tölthető még tejszínhabbal lazított pudinggal, de akkor a pudingot a szokásos tej mennyiségének csak kétharmadával főzöm meg.

Magyar rétes
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 1 tojássárgája, 1 evőkanál tejfel.
Elkészítés:
Langyos, sós vízzel jó hólyagos tésztát készítünk (kb. 3 dl víz). Háromfelé osztjuk (asztaltól függ). Sima kerekre gyúrjuk, megkenjük olvadt zsírral, leborítjuk lábasokkal a lisztezett táblán, 15-20 percre, azután meglisztezett abroszon hártya vékonyra kinyújtjuk, 5-6 percig szárítjuk, kenőtollal olvadt zsírral megszórjuk. Egy sorba rátesszük a tölteléket (lehet félig is szórni). A nyers gyümölcsök alá, fölé prézlit szórunk. A gyümölcsöt a tésztán hintjük meg cukorral. Sülve bőven cukrozhatjuk. Mielőtt betennénk a sütőbe, tejfellel megkenjük a tetejét. A túrótöltelékbe tojást tegyünk és lisztet vagy grízt. A megmaradt széleket jól kipihentetve, újra nyújthatjuk, a legvégéből készíthetünk csipetkét vagy lebbencsnek is nyújthatjuk.

Mazsolás burgonyarétes
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 1 kg burgonya, 6 egész tojás, 10 dkg mazsola, 20 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, 5 dkg zsír.
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzöm, majd meghámozva, még melegen áttöröm, vagy megreszelem és összekeverem a tojások sárgájával, a cukor felével, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A tojásfehérjékből a maradék cukorral kemény habot verek, és beleforgatom a burgonyás masszába. A zsírral megkent réteslapokat (kettőt-kettőt) teljes nagyságában megkenem a burgonyás masszával, majd rászórom a megmosott, letisztított mazsolát és a rétest felcsavarva sütőlapra teszem. A másik rétesrudat is így készítem el. Tetejüket az olvasztott zsírral meglocsolom és az előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm. Melegen is, hidegen is egyformán nagyon finom.

Mákos rétes 1.


Hozzávalók:
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 45 dkg mák, 10 dkg alma vagy szőlő, 35 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 4 dkg zsemlemorzsa, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg.
Elkészítés:
A darált mákot, a cukrot, a mazsolát az őrölt fahéjjal és szegfűszeggel összekeverjük. Az olvasztott vajjal meglocsolt és zsemlemorzsával meghintett réteslapokon egy csíkban elosztjuk az ízesített mákot. Erre halmozzuk a meghámozott, lereszelt almát (vagy szőlőt), tejföllel meglocsoljuk, feltekerjük és megsütjük.

Mákos rétes 2.
Hozzávalók:
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 3 dl tej, 40 dkg mák, 25 dkg porcukor, 40 dkg alma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 citrom héja, 8 dkg mazsola, 4 dkg vaj.
Elkészítés:
A tejet 15 dkg cukorral felforraljuk, majd belefőzzük a megdarált mákot. Méz sűrűségűre főzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a mazsolát. Kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd lehűtjük. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, kevés cukorral meghintjük. Félórányi állás után levét kinyomkodjuk. Az olvasztott vajjal meglocsolt és zsemlemorzsával behintett réteslapra egy csíkban felkenjük a máktölteléket, tetején elosztjuk a reszelt almát. Cukorral meghintjük, és feltekerve megsütjük.

Mákos rétes 3.
Hozzávalók:
Rétestészta vagy réteslap, 30 dkg mák, 2 dl tej, 10 dkg cukor, citromhéj, 5 dkg mazsola, 5 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg tisztított alma.
Elkészítés:
Megdaráltjuk a mákot. Megcukrozzuk a tejet, kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük, és felforraljuk. Belefőzzük a mákot, és simára keverjük benne, hogy mézsűrűségű legyen, és könnyen kenhető tölteléket kapjunk. Miután a tűzről levettük, hozzákeverjük a mazsolát, és a tölteléket lehűtjük. Közben az almát ugyanmegszitált úgy elkészítjük, mintha almás rétest készítenénk. Ezalatt elkészítjük a rétestésztát vagy a kinyújtott réteslapot, olvasztott zsírral meglocsoljuk, kevés zsemlemorzsVégül a ával megszórjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a máktölteléket, ennek tetejére pedig a reszelt almát helyezzük el, miután jól megcukroztuk. többi rétesféléhez hasonlóan megkenjük, és kisütjük.
Betölthetjük szárazon is, cukorral, reszelt citromhéjjal, reszelt almával, mazsolával és esetleg barackízzel keverve az őrölt mákot

Meggyes rétes
Hozzávalók:
28 dkg kimagozott és kettéválasztott meggyről öntsük le a levét, és keverjünk hozzá 10 dkg mézet, valamint fél mokkáskanál őrölt fahéjat. 8 dkg diót daráljunk le, és a felét keverjük a meggyhez.
Elkészítés:
A másik felét hintsük egyenletesen az olajjal megkent rétestésztára. Ezt követően szórjuk rá a meggyet, szemenként elosztva. Télen használhatunk gyorsfagyasztott vagy konzervált meggyet is.
Mivel a meggybefőtt édes, ezért az előírt mennyiségű méz felét adjuk csak hozzá.

Meggyes tiroli rétes
Hozzávalók:
50 dkg (1 doboz) mirelit leveles-vajas tészta, 1 kg meggy, 2-3 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál törött szegfűszeg, ízlés szerint cukor, 10-15 dkg tört piskótamorzsa (vagy összetört babapiskóta vagy száraz, töltetlen teasütemény, vagy édes kétszersült).
Elkészítés:
A töltelékhez a meggyet megmossuk, leszárazzuk és kimagozzuk, majd kicsurgó levével együtt lábosba tesszük. Kis lángon, folyamatos keverés közben csak annyira forrósítjuk, hogy kevés levet eresszen. Ezután a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a fűszereket meg a cukrot, és annyi piskótamorzsát, amennyi a levét felszívja. Hagyjuk, hogy egészen kihűljön. A felengedett tésztát lisztezett deszkán két részre vágjuk. (Amíg az egyik tésztadarabbal dolgozunk, a másikat tegyük vissza a htöltelék űtőbe, nehogy túlságosan felolvadjon). Nagyon vékony, nagy lappá nyújtjuk. A tésztát a szélén, egy csíkban meghintjük kevés morzsával, majd a felfolyjon az ét egyenletesen ráhalmozzuk. Szorosan felcsavarjuk, és a rudat a tepsibe tesszük. Tetejét felvert tojással bekenjük, de ügyeljünk arra, hogy a tojás ne oldalára. A másik rudat ugyanígy elkészítjük, és előmelegített, forró sütőbe toljuk. Közepes lángon megsütjük. Csak akkor vágjuk fel, ha már kihűlt.

Mézes-diós béles (8-10 személyre)
Hozzávalók:
Dupla mennyiségű házi rétestészta vagy 4 csomag réteslap, 60 dkg dió, 40 dkg cukor, 10 evőkanál méz, 20 dkg vaj, fél citrom leve.
Elkészítés:
15 dkg cukrot kevés vízzel egy edényben tűzre teszünk, és teljesen felolvasztjuk. Hozzákeverjük a mézet, majd a tűzről levéve belekeverjük a habosra kikevert vajat és a darált diót. Megvajazott sütőlapra tesszük a réteslapot, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a töltelék egy részével megkenjük. Beborítjuk egy másik réteslappal, amit szintén olvasztott vajjal meglocsolunk, és töltelékkel megkenünk. Ezt a réteges töltést addig folytatjuk, amíg 4-5 rétes került egymásra. Legfelülre réteslapot teszünk. Ezután a rétest tetszőlegesen felszeleteljük, tetejét olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd lassú tűznél megsütjük. Amíg sül, 2 dl vizet a maradék cukorral felforralunk, majd citromlével ízesítjük. Ezalatt a szirupot a rétes teljesen magába szívja. Hidegen tálaljuk

Narancsos túrós rétes
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 25 dkg tehéntúró, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 nagy narancs reszelt sárga héja és kicsavart leve, 2 egész tojás, 3 evőkanál búzadara, 15-20 dkg porcukor, csipetnyi só.
Elkészítés:
A tehéntúrót villával (vagy szitán) áttöröm. A tojássárgákat habosra keverem a vaj felével és a porcukorral, majd a túrót is hozzáadom. Beleöntöm a narancslét, a reszelt narancshéjjal, a sóval fűszerezem és hozzákeverem a búzadarát. 10 percnyi várakozás után óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. A már ismertetett módon, két egymásra tett réteslapot megkenek a töltelék felével, majd felcsavarom, és sütőlemezre helyezem. A másik rétesrudat is melléteszem. Ezután a tetejüket bekenem kevés olvasztott vajjal. Előmelegített, forró sütőben közepes lángon pirosra sütöm. Csak akkor vágom fel, ha már teljesen kihűlt.


Omlós rétes
Hozzávalók:
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 15 dkg vaj, 12 dkg cukor, 8 dkg mazsola, 5 tojás, 6 zsemle, 2 dl tejföl, 4 dl tej, 1 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom héja.
Elkészítés:
A vajat a porcukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzátesszük a tejben áztatott, kicsavart és ledarált zsemléket. Hozzáadjuk a tejben áztatott, kicsavart és ledarált zsemléket. Hozzáadjuk a tejfölt, a megmosott mazsolát, és vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd belekeverjük a felvert tojásfehérjét. A rétest ezzel a keverékkel megtöltjük, feltekerjük, és a szokásos módon megsütjük. 20 percnyi sütés után ráöntjük a megmaradt, forrásban levő tejet és addig sütjük, míg a tejet beissza. Melegen porcukorral meghintve tálaljuk. Vaníliamártást kínálunk hozzá.

Ostorrétes 1.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 tojássárgája, pici só, 2 dkg fagyos zsír, 2 dkg porcukor, 2 dkg élesztő 1 dl langyos tejben megfuttatva.
Elkészítés:
Ezekből rétestésztát készítünk, 6 egyenlő részre osztjuk, cipóba kerekítjük, fél órát kelesztjük letakarva. Kinyújtjuk kis lapokra, megkenjük 10 dkg vaj, 15 dkg vandióval íliás porcukor keverékkel. Felsodorjuk gömbölyűen, ostorszerűen megfonjuk. Kb. 30 cm hosszúak legyenek. Megkenjük tojásfehérjével, cukros, darált meghintjük. Tepsibe rakva még fél órát kelni hagyjuk, azután sütjük.

Ostorrétes 2.
Hozzávalók:
Tészta: 60 dkg liszt, 6 dkg cukor, pici só, 3 tojás sárgája, 5 dkg élesztő, 4 dl tej, 2 evőkanál olaj. Krém: 25 dkg margarint habosra keverünk 20 dkg porcukorral majd 3 evőkanál kakaót, és 2 csomag vaníliás cukrot teszünk bele.
Elkészítés:
Az élesztőt a tej egy részével és a fele cukorral felfuttatjuk és bedagasztjuk a tésztát. 6 cipót készítünk belőle és a gyúrótáblán fél órát pihentetjük. A 6 cipót, ha megkelt, egyenként vékonyra sodorjuk (kicsit nehéz sodorni, mert összeugrik), majd egyenletesen 6 felé osztva a krémmel megkenjük a kisodort lapokat, és szorosan feltekerjük. 3-3-at összefonunk, mint a fonott kalácsot. Tepsibe téve kb. 15-20 percig pihentetjük, majd tojássárgájával megkenjük és úgy tesszük be sülni. Jó, ha sütőpapír van a tepsiben, mert ha kireped, és a töltelék kifolyik, de hűlés után megdermed, könnyű felszedni és a tepsit is könnyebb elmosni.

Parasztbéles
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 3 dkg vaj, 1 tojás, 15 dkg szilvalekvár, 1 evőkanál porcukor, 3 dl olaj, só.
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatunk. Belekeverjük a lisztet, az olvasztott vajat, a tojást, kevés sót, és a maradék tejjel tésztát dagasztunk. 40 percnyi kelesztés után lisztezett deszkán a tésztát kb. 5 cm átmérőjű rúd alakúra formázzuk, majd tojásnagyságú adagokra osztjuk. A kis tésztacipókat ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Felét szilvalekvárral megkenjük, ráhajtjuk a másik felét, és széleit körbenyomkodjuk. Kevés olajban mindkét oldalát megsütjük. Porcukorral megintve tálaljuk

Phyllo, görög rétestészta
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 4 evőkanál olaj, 2 tojás, fél pohár víz.
Elkészítés:
A gyúródeszkára öntjük a lisztet, közepébe beleütjük a tojásokat, beleöntjük az olajat és a vizet. Rugalmas, kemény tésztává kell kidolgozni. Cipókra osztjuk, fél órát pihentetjük, majd egészen vékonyra nyújtjuk. 10-12 lapra elég ez a mennyiség.

Rákospalotai rétes (lakodalmas recept)
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1-2 dl tej, só, 2 kg dióbél, 1,7 kg cukor, 25 dkg mézes puszedli, 4 dl tejföl, 2 alma, 50 dkg mazsola, 5 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés:
A liszttel, 5 dkg vajjal, sóval, szükség szerinti langyos tejjel jól kidolgozott rétestésztát készítünk. A diót durvára daráljuk, az almát lereszeljük, a mézes puszedlit lereszeljük, vagy daráljuk, összekeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot és a megmosott mazsolát. A kinyújtott rétest olvasztott vajjal bőségesen meglocsoljuk, vastagon megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük. Kizsírozott, nagyméretű lábasba kígyó alakban feltekerve belefektetjük és megsütjük. Nagy kerek telsősorban álon vaníliás cukorral bőségesen meghintve kínáljuk. Ezt a különlegesen finom, igen drága tésztát a rákospalotai asszonyok ma már ritkán, lakodalmak alkalmával sütik.

Rétes készítése mirelit vajastésztából
Hozzávalók:
1 doboz kiolvadt, jó hideg mirelit vajas-leveles tésztát kettévágunk.
Elkészítés:
Egyiket papírba burkolva hűtőbe rakjuk. Lisztes deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk a másikat, szélén egy csíkban elkenünk 25 dkg tölteléket. Szorosan felcsavarvaA , végeit összenyomjuk, hogy a táguló töltelék ne folyjon ki. Tetejét megkenjük felvert tojással. Ne folyjon le a rétes oldalán, mert a tészta nem jön fel. rudakat sütőlapon, előmelegített, forró sütőben 5 percig közepes lángon, majd kisebbre állítva 20-25 percig sütjük tovább. 15 percig ne nyissuk ki az ajtót!

Rétes lusta assszony módra
Hozzávalók:
90 dkg rétesliszt, 30 dkg margarin, 3 tojás, 6 dl tejföl, olaj, só.
Elkészítés:
A margarin kivételével összeállítjuk a tésztát. A margarint megolvasztjuk. A tésztát 3 felé vesszük. Elnyújtjuk vékonyra, majd megkenjük a megolvasztott margarin ráeső részével, és feltekerjük, mint a bejglit szoktuk. A kissé megdermedt tésztát kettőbe vágjuk, folpackba téve lehet fagyasztani. Összesen 6 elrakandó rudunk lesz, amit még a felhasználáskor kettőbe vágunk, tehát ez a mennyiség 12 rúd réteshez elég. A fagyasztás előtt a csomagocskákat nem árt még egy nylonzacskóba is beletenni. Bármeddig eláll. A sütés előtt 2 órával annyi rudat vegyünk elő, amennyire szükségünk lesz. A szabad levegőn engedjen fel a tészta. A rudat kettőbe vágjuk. Lisztezett deszkára tesszük, és először hosszában, majd széltében nyújtjuk, még elég kemény állapotban. Nyújtás közben többször megforgatjuk. A hossza a tepsiével egyenlő, szélessége jó arasznyi. A tölteléket középre helyezzük, az egyik oldalát ráhajtjuk, megolajozzuk. Ráhajtjuk a másik oldalát, és a hajtásokkal lefelé, a sütőlemezre tesszük, ahol a tetejét vékonyan megolajozzuk. Előmelegített sütőben világos barnára sütjük.

Réteslap
Hozzávalók:
Készen vett, mélyhűtött réteslap.
Elkészítés:
A készen vett, mélyhűtött réteslapnál is megmaradt annyi a régi technológiából, hogy egy tiszta konyharuhát vízbe mártunk, majd jó erősen kicsavarjuk, s még ki is rázzuk belőle a vizet. Az asztalra terítjük, erre helyezzük a réteslapot, amit egyenletesen meglocsolunk olvasztott zsírral, vagy olajjal. Egyenletesen és vékonyan elosztjuk rajta a tölteléket, majd a konyharuha segítségével óvatosan és lazán összegöngyöljük. Ha gyümölcsből lesz a töltelék és várhatóan levet ereszt, a zsírral meglocsolt réteslapokat meghintjük zsemlemorzsával is, sőt, a töltelék tetejére is szórhatunk keveset. A felgöngyölt rétest ugyancsak megkenjük olvasztott zsírral vagy olajjal, s előmelegített sütőben, közepes fokozaton pirosas-ropogósra sütjük.

Réteslap mélyhűtőbe
Hozzávalók:
38 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 1 mokkáskanál ecet, langyos víz.
Elkészítés:
A lisztből 9 dkg-ot visszamérünk, és a margarinnal jól kidolgozzuk. A maradékból könnyű tésztát készítünk, elnyújtjuk, megkenjük a lisztes margarinnal és 3 x hajtjuk, közben hidegre tesszük. Zacskóba téve lefagyasztjuk. 4 részre lehet osztani.

Rétestészta 01.
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt, 1 tojássárgája, 1 evőkanál ecet, 3 dkg zsír, vaj, só.
Elkészítés:
A megszitált lisztet gyúródeszkán halmozzuk fel. Középen egy kis fészket alakítunk ki, sós vizet langyosítunk, ebbe egy kevés zsírt teszünk, hogy a tésztát összegyúrva középkeménységű, inkább valamivel lágyabb rétestésztát kapjunk belőle. Ezt a tésztát nagyon jól kidolgozzuk, mindaddig, amíg ujjainktól és a deszkától elválik, és kissé hólyagos lesz. Ekkor kisebb cipókba vágjuk és a cipókat is egyenként nagyon jól kidolgozzuk, kerek alakúra formáljuk, majd a tetejét egész vékonyan zsírral megkenjük. Tiszta nyújtódeszkán egymás mellé tesszük, nem szorosan, és egy kissé előmelegített lábossal letakarva, 20-25 percig pihentetjük. Közben előkészülünk a rétes kinyújtásához. Egy megfelelő nagyságú, négyszögletes asztalra tiszta abroszt terítünk ki, és ezt egész gyengén meghintjük liszttel. Ezután előkészítjük a rétestöltelékeket. Ha a tészta megfelelő ideig pihent, a lisztezett abroszra tesszük, és lisztbe mártott kézzel, óvatosan alányúlva, hogy ne szakadjon el, egész vékonyra húzzuk ki az asztal széléig. Egyenletesen húzzuk ki. Előbb az asztal egyik, majd - mindig felváltva - a másik végén húzzuk a tésztát, hogy mindenütt egyenletesen nyúljon ki. Lehetőleg gyorsan dolgozzunk vele, nehogy kiszáradjon közben. A rétestészta szélének az asztal végén le kell érnie. Ha kinyújtottuk a tésztát, szikkadni hagyjuk, de nem sokáig, nehogy kiszáradjon, mert akkor törik. Lehetőleg szellős helyen dolgozzunk, ne legyen párás a levegő, mert a tészta így nem szikkad ki. Ezután felolvasztott vajjal meglocsoljuk, és szétterítjük rajta a tölteléket. Lelógó széleit leszaggatjuk róla. Az abrosz két végét hosszában megfogjuk, és ezzel a rétest felcsavarjuk úgy, hogy egyenletes, szép, rúd alakú tekercs legyen. Se túl szorosra, se túl lazára ne töltsük. Az így megtöltött rétest olyan hosszú darabokra vágjuk, mint amilyen hosszú a sütőtepsi, amelyben megsütjük. A sütőtepsit vékonyan megkenjük zsírral, és a megtöltött réteseket óvatosan, hosszában, nem túl szorosan, egymás mellé helyezzük. Tetejét olvasztott zsírba mártott kenőtollal kenjük meg. Lehetőleg forró sütőben süssük, de a sütő ne legyen nagyon erős, mert a tészta könnyen megég. A rétest folyamatosan nyújtsuk és töltsük, hogy a betöltött rétes azonnal süthető legyen, ne álljon nyersen sokáig, mert a tölteléktől elázik. Kész réteslapból ugyanígy töltjük meg a rétest, és ugyanígy sütjük.
Magas sikértartalmú, úgynevezett rétesliszt a legjobb hozzá.

Rétestészta 02.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 15 dkg zsír, só, 1 tojás, ecet, víz, tejföl, liszt.
Elkészítés:
25 keménységűre. dkg liszttel morzsolj el 3 dkg zsírt, sózd meg, üss bele 1 egész tojást, majd gyúrd 1 dl langyos ecetes vízzel vagy ugyanennyi ecetes tejföllel rétes (tésztára egyenletesen. 1 kk ecet) A tésztát nyújtsd rajztábla nagyságúra. 12 dkg olvasztott (nem meleg) zsírba keverj 10 dkg lisztet, ezt azonnal kend a kinyújtott A regyenként nyújtsd kb. 35 x övidebb oldaláról tekerd fel, mint a bejglit. Csomagold alufóliába. Tedd hidegre. Este készítsd, reggel süsd! A rudat vágd 4 részre, 20 cm-esre. A közepére tedd a tölteléket, a széleket hajtsd rá. Sütés előtt kend be a tetejét zsírral!

Rétestészta 03.
Hozzávalók:
Liszt, tojás, só, zsír, víz.
Elkészítés:
Egy réteshez fél liter száraz lisztet veszünk, közepébe mélyedést vájunk, beleütünk egy egész tojást, s hozzáadunk egy csipetnyi sót, néhány csepp olvasztott zsírt és langyos vízzel addig gyúrjuk és közbe-közbe a deszkára, csapkodjuk a félkeményre gyúrt tésztát, míg az egész sima, és ruganyos nem lesz. Mikor a tészta kezünkről és a deszkáról leválik, kis cipóalakra idomítjuk, lisztezett helyre tesszük, és lábassal letakarjuk. Harmincöt percnyi pihentetés után kissé megzsírozzuk a felületét, meglisztezett abrosszal leborított asztalon szétnyújtjuk, óvatosan, nem az egyes ujjakkal, de az egész kéz fejével nyúlva alája. Mikor az egész asztalon szétnyújtottuk, a lecsüngő tészta vastag szélét leszaggatjuk, s kezünkre fölgombolyítva félretesszük. Majd a kenőtollat langyos zsírba mártjuk, a kinyújtott tésztát meglocsoljuk zsírral, és a tölteléket rászórjuk. Ekkor az abroszt felhajtva, a négy szélét ráhajtjuk, aztán szintén az abrosz segélyével összegöngyöljük, a tepsire tesszük, a tetejét zsírral bekenjük és megsütjük.

Tejfölös nyújtható réteslap
Hozzávalók:
25 dkg lisztet 1 pohár tejföllel, pici sóval összegyúrunk. 10 dkg lisztet 10 dkg fölolvasztott zsírral összedolgozunk (olyan rántásszerű lesz).
Elkészítés:
A tésztát kinyújtjuk, a zsíros lisztet rákenjük és föltekerjük az egészet, mint egy bejglit. 6 részbe vágva hűtőben 1-2 órát pihentetjük, utána egyenként kinyújtjuk, kicsit megzsírozzuk, megtöltjük bármivel, ami rétesbe való, feltekerjük. Közepes lángon, végül nagy lángon sütjük.
Rendkívül jól nyújtható, érdemes nagyon vékonyra kinyújtani.

Tejfölös rétes
Hozzávalók:
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 4 dkg vaj, 9 dl tejföl, 10 dkg cukor, 5 tojás, 2 evőkanál búzadara, fél citrom héja, 4 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítés:
8 dl tejfölt konyharuhába kötve felakasztunk, s egy éjjelen át hagyjuk, hogy lecsurogjon a savója. Ezt a kemény tejfölt elkeverjük a tojássárgájával kikevert cukorral, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Belekeverjük a búzadarát, végül a keményre felvert tojáshabot. A vajjal meglocsolt, zsemlemorzsával meghintett réteslapokon hosszú csíkban elosztjuk a tölteléket, feltekerjük, és a tetejét a maradék fejföllel megkenve megsütjük.
Elkészítési idő: kb. 2 óra.

Tejfölös túrós rétes


Hozzávalók:
3 dl tejföl, 10 dkg vaníliás porcukor, 4 egész tojás, 10 dkg mazsola, 50 dkg túró, 5 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítés:
50 dkg lisztből rétestésztát készítünk. A tojássárgákat a vaníliás porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a túrót, zsemlemorzsát, mazsolát, darált diót és végül a tojáshabot. Összekeverjük és megtöltjük a rétest. Megsütjük.

Téli tökös rétes
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 50 dkg nyers sütőtök (tisztán mérve), 10 dkg zsemlemorzsa, 1 dl tejföl, 1 tojás, fél dl olaj, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, ízlés szerint porcukor.
Elkészítés:
A tisztított, nyers sütőtököt az almareszelő durva fokán lereszeljük. A tejfölt és a tojást habosra keverjük, majd összekeverjük a reszelt tökkel. Ez után annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy ne folyjon a töltelék. Megsózzuk, kevés cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük. A réteslapokat szétszedjük, kettőt (vagy hármat, aszerint, hogy hány lapból áll) egymásra terítünk, és olajjal megkenjük. A szélére egy csíkban, egyenletesen ráhalmozzuk a töltelék felét, majd összecsavarjuk. A rétesrudat óvatosan átcsúsztatjuk az olajjal megkent sütőlemezre, ezután a másik rétest ugyanígy elkészítjük. Mindkettő tetejét bekenjük kevés olajjal, és az előmelegített forró sütőben pirosra sütjük. Még melegen felszeleteljük, és desszertként tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Tiroli almás rétes
Hozzávalók:
1 csomag mirelit leveles tészta, 60 dkg alma, 10 dkg piskótamorzsa, 10 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 tojássárgája.
Elkészítés:
A tésztát kiolvasztva 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Hosszanti közepét meghintjük piskótamorzsával, elosztjuk rajta a reszelt, levétől kinyomott, dióval, cukorral, fahéjjal elkevert almát. Kétfelől ráhajtjuk a tésztát úgy, hogy azok fedjék egymást. Tojássárgájával kenjük, villával megszurkáljuk. Forró sütőben megsütjük.

Tiroli rétes
Hozzávalók:
40 dkg sima liszt, 20 dkg zsír, 2 db tojás, jó csipet só, és anyi tejföl amenyit felvesz a liszt.
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, kisodorjuk, 6 egyforma cipót készítünk belőle. Kinyújtás után meggyel megtöltjük. Megyes töltelék: A kinyűjtott tésztára cukrozott zsemlemorzsát szórunk, majd rárakjuk a meggyet, ezután ismét megszórjuk a zsemlemorzsával, és feltekerjük. Végűl megkenjük egy kis étolajjal, és megsütjük a gáztűzhely 4-es fokozatán. Használhatunk töltelékként túrót, mákot, almát.
A tésztát olyan nagyságúra nyújtjuk, hogy egyforma széles legyen a tepsivel, melyet elöbb kikenünk némi étolajjal.

Tiroli túrós rétes
Hozzávalók:
Vajastészta: 45 dkg liszt, 40 dkg vaj, 1 dkg só, 1 cl ecet. Töltelék: 60 dkg tehéntúró, 1,5 dl tejföl, 5 dkg mazsola, 4 db tojás, 2 g vaníliáscukor, 2 g citromhéj, 15 dkg cukor.
Elkészítés:
A vajat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, a többi lisztből a só, ecet és víz hozzáadásával rétestésztát készítünk. Kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk és a liszttel összegyúrt vajat a közepébe helyezzük és a tésztába becsomagoljuk, de minden hajtogatás között legalább fél óráig pihentetjük. A túrót áttörjük a tojássárgájával, cukorral, mazsolával, vaníliával elkeverjük, a tojásfehérjét habnak felverjük és a töltelékbe keverjük. A kész vajas tésztát fél cm vastag téglalap formára nyújtjuk, majd a tészta közepére helyezzük a tölteléket. A tésztát egymásra hajtogatjuk, tojással megkenjük, jó meleg sütőben sütjük. Szeletelés előtt porcukorral megszórjuk.

Tökös béles
Hozzávalók:
25 dkg gyalult tök, 25 dkg túró, ízlés szerint cukor, kapor.
Elkészítés:
Negyed kiló gyalult tököt lesózunk, rövid állás után kinyomkodunk, majd cukorral, kaporral ízesítve negyed kiló túróhoz keverjük. A kész réteslapokat olvasztott vajjal kenegetve egymásra teregetjük. A felére rárakjuk a tökös túrót, majd a tészta második felét ráhajtjuk. A tetejét átkenjük olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben mérsékelt tűzön halványpirosra sütjük. Tejmártást készíthetünk hozzá a tálaláshoz.

Túrós rétes 1.
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 50 dkg túró, 15 dkg porcukor, 3 db tojássárgája, 2 dl tejföl, 4 dkg mazsola, 1 dkg vaníliáscukor, 1 dkg citromhéj, 10 dkg vaj.
Elkészítés:
A réteslapot kibontjuk és megnedvesített konyharuhára tesszük. Meglocsoljuk olvasztott vajjal. A tölteléket a tészta egyik oldalán, hosszában elosztjuk, majd a konyharuha segítségével felhajtogatjuk a tésztát. Sütőlemezre tesszük és olvasztott vajjal megkenjük. Közepes hőmérsékletű sütőben zsemleszínűre sütjük. Pihentetjük, majd rézsútosan felszeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Túrós rétes 2.
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 40 dkg túró, 2 tojás, 3 evőkanál tejföl, 15-20 dkg porcukor, estleg búzadara, 5 dkg mazsola, vaníliás porcukor.
Elkészítés:
Egy csomag réteslaphoz 40 dkg friss tehéntúrót áttörünk vagy húsdarálón megdarálunk. Két tojássárgáját kikeverünk 3 evőkanál tejföllel, 15-20 dkg porcukorral, majd összevegyítjük a tojások fehérjéből vert kemény habbal és a túróval. Ha a túró túl nedves, tegyünk bele 1-2 kanálka búzadarát vagy búzacsírát. Finomabb lesz a túrótöltelék, ha 5 dkg tisztított mazsolát szórunk bele. A többi réteshez hasonlóan sütjük. Ha elkészült, bőven hintsük meg vaníliás porcukorral.